Γραφείο:
1) Μητροπολίτου Ιωσήφ 17, Καλαμαριά,τηλ. 2311283455

2) Σουρωτή Θεσσαλονίκης, τηλ. 23960-24529
κιν. 6936007863
email: jkaitsis@gmail.com

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ (Α.Μ. 127)
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΣτΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ



Αυθαίρετα: τι γίνεται με όσους τακτοποίησαν – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Καθησυχαστική ανακοίνωση εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ, μετά τον σάλο που ξέσπασε από την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό στο σύνολό του το νόμο 4014/2011 για τα αυθαίρετα.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει το μήνυμα ότι διασφαλίζονται οι περίπου 500.000 ιδιοκτήτες που έχουν ήδη ενταχθεί νόμο, ενώ αναφέρει ότι η διαδικασία των τακτοποιήσεων, όπως ισχύει με την έκτη κατά σειρά παράταση για υποβολή δηλώσεων μέχρι τις 31 Μαΐου 2013, συνεχίζεται κανονικά.
Όπως διευκρινίζει μάλιστα, αναμένει το επίσημο κείμενο της απόφασης του ΣτΕ προκειμένου να εναρμονιστεί πλήρως με το σκεπτικό της απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ωστόσο ότι νέο νομοσχέδιο με τίτλο«αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικό ισοζύγιο» καλύπτει τις απαιτήσεις του ΣτΕ. Επί του νέου νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε το στάδιο της διαβούλευσης και προωθείται για ψήφιση στη Βουλή εντός του Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά πάντως τους ιδιοκτήτες που έχουν ήδη υπαχθεί στις ρυθμίσεις του 4014/2011, σε κάθε περίπτωση θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου αλλά και να τύχουν των ευνοϊκότερων ρυθμίσεων διακανονισμού των προστίμων, ή ακόμη και να έχουν επιστροφή χρημάτων, εάν πλήρωσαν υψηλότερα από τα προβλεπόμενα στο νέο νομοσχέδιο πρόστιμα.
Επιπλέον, το ΥΠΕΚΑ τονίζει ότι η αντιμετώπιση των αυθαιρέτων που επιφυλάσσει το νέο νομοσχέδιο, διαχωρίζοντάς τα σε δύο κατηγορίες, προ του 1975 και προ του 1983, που νομιμοποιούνται με απλούστερες διαδικασίες και χαμηλότερα πρόστιμα έναντι των αυθαιρέτων μετά το 1983, που εξαιρούνται για 30 χρόνια από την κατεδάφιση με δυσμενέστερους οικονομικούς όρους, κινείται στη γραμμή των αποφάσεων του ΣτΕ.
Επιπλέον μέτρα
Για την αποτροπή δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων, το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι αυτό διασφαλίζεται με την εφαρμογή ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος δηλώσεων μέσω του ΤΕΕ και την επικαιροποίηση αεροφωτογραφιών, ώστε να μην μπορούν να νομιμοποιηθούν ή να τακτοποιηθούν αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μετά τον Ιούλιο του 2011, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος των τακτοποιήσεων.
Ως πρόσθετα μέτρα που εφαρμόζονται σε αυτή την κατεύθυνση αναφέρονται οι ελεγκτές δόμησης, τα αυστηρά πρόστιμα για όσους κάνουν ψευδείς δηλώσεις, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτηρίων κ.ά.
Οι κατηγορίες που νομιμοποιούνται και εξαιρούνται
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, με το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ διαχωρίζονται τα αυθαίρετα προ και μετά του 1983, όπως επίσης οι όροι και οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα γίνεται νομιμοποίηση ή τακτοποίησή τους. Αναλυτικά, προβλέπεται ότι:
 Νομιμοποιούνται
Οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση:
- Για όλες τις αυθαίρετες κατασκευές προ του 1975 με πρόστιμο 500 ευρώ.
- Για τα αυθαίρετα προ του 1983 με μεγάλη έκπτωση της τάξης του 85% επί του κανονικού προστίμου, δηλαδή για τυπικά αυθαίρετα 100 έως 120 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με την τιμή ζώνης του ακινήτου.
- Για όλες τις μικροπαραβάσεις σε ακίνητα που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια, όπως πέργκολες, μπάρμπεκιου, διαφορετική διαμερισματοποίηση ορόφου κ.λπ., με εφάπαξ πρόστιμο 500 ευρώ για όλες τις υπερβάσεις.
- Για αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης με παραβίαση μέχρι 40% κάλυψης και δόμησης και μέχρι 20% ύψους σε σύγκριση με την οικοδομική άδεια με κανονικό πρόστιμο για τα ακίνητα μετά το 2003, ενώ το πρόστιμο μειώνεται κατά 20% όταν πρόκειται για ακίνητα που ανεγέρθηκαν από το 1983 έως και το 2003.
Τακτοποιούνται
Προβλέπεται, με καταβολή παραβόλου και ειδικού προστίμου, εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια για αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί χωρίς οικοδομική άδεια ή καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής τους άδειας με παραβίαση άνω του 40% της κάλυψης και μέχρι 20% του ύψους σε σύγκριση με την οικοδομική άδεια εντός προκηπίου ή ακάλυπτου. Σε αυτή την περίπτωση, εάν το ακίνητο έχει ανεγερθεί το διάστημα 1983-2003, ισχύει έκπτωση 20% επί του ειδικού προστίμου.
 Εξαιρούνται
Δεν υπάγονται αυθαίρετα που βρίσκονται σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης, παραχωρημένους σε δημόσια κοινή χρήση χώρους του οικοπέδου, εντός παρόδιας στοάς, παρά το όριο των διεθνών, εθνικών, επαρχιακών, δημοτικών ή κοινοτικών οδών, δημόσιο κτήμα, δάσος, δασική ή αναδασωτέα έκταση, αιγιαλό, ζώνη παραλίας, αρχαιολογικό χώρο κ.ά. Επίσης, δεν μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης για την οποία έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση κατεδάφισης ή απομάκρυνσης.