Γραφείο:
1) Μητροπολίτου Ιωσήφ 17, Καλαμαριά,τηλ. 2311283455

2) Σουρωτή Θεσσαλονίκης, τηλ. 23960-24529
κιν. 6936007863
email: jkaitsis@gmail.com

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ (Α.Μ. 127)
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ  - ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ 
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ : υποβολή αίτησης από 1/10/2011 εως 30/11/2011
1. ΑΙΤΗΣΗ  (αρθρο 24 παρ. 2α )
2. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ - δικαιολογητικα - συνοδευόμενη από τεχνική έκθεση μηχανικού
3. ΠΑΡΑΒΟΛΟ (άρθρο 24 παρ. 2γ) _ αποδεικτικό είσπραξης υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου , για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία :
                                             

                                              500  €  για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση μέχρι 50 τ.µ.
                                              500  €  για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας µέχρι 100 τ.µ.
                                            1.000 €  για κτίριο/χρήση άνω των 50 τ.µ. και µέχρι 100 τ.µ.
                                            1.000 €  για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας άνω των 100 τ.µ.      
                                                          και µέχρι 200 τ.µ.
                                            2.000 €  για κτίριο/χρήση άνω των 100 τ.µ. και µέχρι 1.000 τ.µ.
                                            4.000 €  για κτίριο/χρήση άνω των 1.000τ.µ. και µέχρι 2.000 τ.µ.
                                            6.000 €  για κτίριο/χρήση µεγαλύτερη των 2.000 τ.µ.
4. ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ (άρθρο 24 παρ. 2δ)
 
 
       














ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Α. ΥΠΟΒΟΛΗ  ΑΙΤΗΣΗΣ , ΠΑΡΑΒΟΛΟΥ , ΦΥΛΛΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ (από 1/10/2011 εως 31/11/2011) - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
Β. ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ,ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ κλπ (περιγράφονται αναλυικά στο άρθρο 24 παρ.2β) εως 4 μήνες μετά επίσης ηλεκτρονικά
ΤΙΜΗ ΖΩΝΗΣ : ΑΡΘΡΟ 24 ΠΑΡ. 7 : Στην περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιµή ζώνης σύµφωνα µε το σύστηµα των αντικειµενικών αξιών του Υπουργείου Οικονοµικών στην περιοχή του ακινήτου, για τον υπολογισµό της αξίας των κτισµάτων λαµβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιµή ζώνης που ισχύει στο δηµοτικό διαµέρισµα του αυθαίρετου και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτό, η ελάχιστη τιµή ζώνης που ισχύει στο Δήµο και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτόν, η ελάχιστη τιµή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο. 
ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ : ΑΡΘΡΟ 24  ΠΑΡ. 8 :.
α. Σε περίπτωση που το ποσό του προστίµου µετά την καταβολή του παραβόλου είναι µικρότερο των
τετρακοσίων (400) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ χωρίς έκπτωση µέχρι τις 31.12.2011. Το ενιαίο ειδικό πρόστιµο υπολογίζεται από τον µηχανικό σε έντυπο ειδικής ηλεκτρονικής εφαρµογής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής ή του ΤΕΕ, θεωρείται προσωρινά από την αρµόδια πολεοδοµική υπηρεσία και επιδίδεται άµεσα ή αποστέλλεται στον αιτούντα εντός τριάντα (30) ηµερών από τη διαπίστωση της πληρότητας του φακέλου και χρησιµοποιείται ως δικαιολογητικό πληρωµής του παραπάνω προστίµου. Μέχρι την εξόφληση του ποσού του ενιαίου ειδικού προστίµου το έντυπο αυτό θεωρείται οριστικά από την αρµόδια πολεοδοµική υπηρεσία µετά από έλεγχο της ορθότητας του ύψους του προστίµου.
β. Το πρόστιµο καταβάλλεται εντός τριάντα (30) µηνών για τα ακίνητα κατοικίας και εντός τριάντα έξι (36) µηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης από την έναρξη ισχύος του νόµου, τµηµατικά σε ισόποσες δόσεις, ο αριθµός των οποίων καθορίζεται µε απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής,
εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός προθεσµίας τριών (3) µηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόµου. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής εντός της
προθεσµίας καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 20%.
γ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής των παραπάνω δόσεων επιβάλλεται προσαύξηση 1% για κάθε µήνα καθυστέρησης. Η ίδια προσαύξηση επιβάλλεται σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής των δόσεων των προστίµων, που επιβάλλονται δυνάµει των διατάξεων του ν. 3843/2010, µόνο για τις καθυστερούµενες µετά την έναρξη ισχύος του παρόντος δόσεις.
Σε περίπτωση µη εµπρόθεσµης καταβολής της πρώτης δόσης ή µη καταβολής τριών συνεχόµενων δόσεων ο υπόχρεος εκπίπτει του δικαιώµατος της υπαγωγής στη
ρύθµιση.
δ. Για αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 6 το πρόστιµο καταβάλλεται εφάπαξ, χωρίς έκπτωση και µέχρι 31.12.2011. Σε περίπτωση παρέλευσης της παραπάνω προθεσµίας το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίµου προσαυξάνεται σε ποσοστό 3% για κάθε µήνα καθυστέρησης. Η οριστική εξόφληση δεν µπορεί να καθυστερήσει πέραν των τριών µηνών από τον προβλεπόµενο χρόνο.
ε. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής καθορίζεται η διαδικασία κατάθεσης και απόδοσης του ειδικού προστίµου και κάθε σχετική λεπτοµέρεια.


Εμείς είμαστε στη διάθεσή σας από σήμερα  να ξεκινήσουμε την αναγνώριση των αυθαιρέτων τμημάτων, και τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών της δικής σας οικοδομής και να λύσουμε κάθε απορία σας.  Η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο, υπευθυνότητα, γνώση και εξατομίκευση. Σχεδόν καμιά περίπτωση δεν είναι ίδια με την άλλη, αρχής γενόμενης από τη θέση του ακινήτου και τα υψόμετρα που εφαρμόστηκαν.  Ελάχιστες οικοδομικές άδειες του παρελθόντος περιλαμβάνουν πραγματική μελέτη περιβάλλοντος χώρου και ακόμα λιγότερες έχουν εφαρμοσθεί.
Ακόμα και στα κτίρια που ΔΕΝ έχουν αυτοτελείς αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές στη χρήση τους, είναι πιθανόν να υπάρχουν μικρές ή και μεγαλύτερες πολεοδομικές ή κτιριοδομικές παραβάσεις, οι οποίες πρέπει να αναγνωρισθούν, να αξιολογηθούν και ενδεχομένως να τακτοποιηθούν. Ο νόμος επιβάλει σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή (μεταβίβαση, γονική παροχή, δωρεά κλπ) τον έλεγχο του κτιρίου από Μηχανικό ο οποίος Βεβαιώνει και ο Ιδιοκτήτης Δηλώνει Υπεύθυνα ότι ΔΕΝ υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές στις χρήσεις , και αν υπάρχουν, πρέπει έχουν τακτοποιηθεί και έχει περαιωθεί η διαδικασία (άρθρο 23 παρ. 4) .   Η ύπαρξη αυθαιρέτων, αν δεν έχουν τακτοποιηθεί, θα αποτρέψει τον μηχανικό να εκδώσει ψευδή βεβαίωση πράγμα που συνεπάγεται ποινικές και αστικές ευθύνες και πάνω από όλα  την ακυρότητα της δικαιοπραξίας, όπως ρητά αναφέρεται στην παρ.1 του ίδιου άρθρου.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ  (και με την πιο ευρεία έννοια των πολεοδομικών και κτιριοδομικών διατάξεων) . Σε αυτό συμφωνεί όλος ο τεχνικός κόσμος, και προβληματίζεται , όχι τόσο για το πώς και πότε και πόσο θα πληρώσουμε όλοι , αλλά για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνουν κατανοητά. 
Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου σε συνδυασμό με το ύψος του κτιρίου, η χρήση και η λειτουργικότητα του περιβάλλοντος χώρου, τα κλιμακοστάσια , οι απολήξεις αυτών , τα φρεάτια των ανελκυστήρων, τα οροφοδιαμερίσματα που κατασκευάσθηκαν και λειτουργούν ως μεζονέτες, οι ράμπες των αναπήρων, τα parking, οι όψεις των κτιρίων, οι μαρκίζες των κτιρίων που μεγάλωσαν για να προστατεύουν τα υποκείμενα μπαλκόνια, οι μάντρες και οι κατασκευές στα προκήπια (τοιχεία, κλίμακες, ράμπες), η προσβασιμότητα και οι κλήσεις της ράμπας του γκαράζ, οι μάντρες, οι μεσοτοιχίες και οι αρμοί διαστολής και σε πολλές άλλες θέσεις πρέπει να σταθεί ο μηχανικός και να κρίνει την νομιμότητα ως προς τους πολεοδομικούς και κτιριοδομικούς κανόνες.  Σήμερα, με τον νόμο δίνει τη δυνατότητα , όλα αυτά να καταγραφούν και να τακτοποιηθούν , με μικρό κόστος.
Επίσης σύντομα η νομοθετημένη Ταυτότητα Κτιρίου από τον Ν.3843/10 θα αντικαταστήσει τη βεβαίωση του μηχανικού και τότε θα καταγραφούν όλα. Από σήμερα λοιπόν πρέπει να "ελεγχθούν" τα κτίρια και πιθανώς , με μικρό σχετικά κόστος, να τακτοποιήθούν οι ακόμα και να αποκατασταθούν, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια