Γραφείο:
1) Μητροπολίτου Ιωσήφ 17, Καλαμαριά,τηλ. 2311283455

2) Σουρωτή Θεσσαλονίκης, τηλ. 23960-24529
κιν. 6936007863
email: jkaitsis@gmail.com

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ (Α.Μ. 127)
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ

Νομιμοποιήσεις με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις

Το Γραφείο μας  σας ενημερώνει  με τον ποιο υπεύθυνο τρόπο για τη διαδικασία που θα ξεκινήσει από 02 Σεπτεμβρίου 2013.
Όπως θα αντιληφθείτε από τα παρακάτω ,απαιτείται ιδιαίτερη  προσοχή στην επιλογή έμπειρου και υπεύθυνου Γραφείου για την οριστική διεκπεραίωση της υπόθεσης σας.
Η νέα νομοθεσία είναι δαιδαλώδης με πολλά κρυφά σημεία, πολλά όμως από αυτά λειτουργούν υπέρ των ιδιοκτήτων σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελεί μοναδικό κριτήριο επιλογής Μηχανικού η αμοιβή του, αλλά η γνώση από μέρους του της σχετικής νομοθεσίας ,η εμπειρία του , η υπευθυνότητα του καθώς και η στελέχωση του Γραφείου του.

Θα είμαστε συνεχώς στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συμβουλή ,διευκρίνιση η απορία για την προσωπική σας υπόθεση .

Επικοινωνήστε μαζί μας είτε τηλεφωνικά είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.



Καλούνται να υπαχθούν στο νέο νόμο και οι 562.000 που εντάχθηκαν στο «νόμο Παπακωνσταντίνου». Διάρκειας 16 μηνών, καθώς αρχίζει από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013 και θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014, θα είναι ο νέος κύκλος για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα είναι ο «τελευταίος και φαρμακερός», αφού δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση αλλά θα επιχειρηθεί να μπει «κόκκινη γραμμή» στο φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης.


Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του ΥΠΕΚΑ, που τίθεται σε ισχύ τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ο νέος κύκλος δηλώσεων αυθαιρέτων θα συνδυαστεί με την ταυτόχρονη καταγραφή των αυθαιρέτων σε τέσσερις διαφορετικές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, οι οποίες είναι των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών, του Κτηματολογίου και της ΔΕΗ.
Προβλέπεται να δημιουργηθεί πρώτη φορά στα χρονικά η δυνατότητα διασταυρώσεων στοιχείων ακινήτων, τόσο για πολεοδομικούς όσο και φορολογικούς σκοπούς. Η ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων θα οδηγήσει και στον εντοπισμό των αδήλωτων αυθαιρέτων.
Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν θα μπουν στις ρυθμίσεις τακτοποίησης και νομιμοποίησης θα έχουν συνδυαστικά προβλήματα με την Εφορία, αδυναμία μεταβίβασης του ακινήτου, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσουν τα προβλεπόμενα αυστηρά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που προβλέπει η οικιστική νομοθεσία για τα αυθαίρετα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν την αξία του ακινήτου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε επισήμως ότι «κατόπιν της ψήφισης του νέου νόμου για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης με αριθ. 4178/13 (ΦΕΚ 174/Α/13), το ΥΠΕΚΑ ενημερώνει ότι στις 2-9-13 θα λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης του ΤΕΕ, οπότε και θα είναι δυνατή η υποβολή νέων δηλώσεων αυθαιρέτων στο νόμο 4178/13, η μεταφορά των δηλώσεων του ν. 4014/11 στο νέο νόμο μετά από σχετική αίτηση, καθώς και η εκτέλεση των λοιπών διαδικασιών της υπαγωγής που αφορούν τις πληρωμές και τη χορήγηση των αντίστοιχων βεβαιώσεων».
Για να ανοίξει η διαδικασία των νέων δηλώσεων αυθαιρέτων, πληροφορούμαστε από το ΥΠΕΚΑ ότι είναι στο τελικό στάδιο της κατάρτισής τους τρεις υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες αφορούν:

1Τις λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας διαδικασίας, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος δηλώσεων του ΤΕΕ. Τα στοιχεία των δηλώσεων θα καταγράφονται αυτομάτως στο ΥΠΕΚΑ, στα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της «ταυτότητας του κτηρίου». Στην ίδια απόφαση αναφέρεται και χρέωση 20 λεπτών του ευρώ ανά δήλωση αυθαιρέτων υπέρ των τραπεζών, μέσω των οποίων καταβάλλονται τα παράβολα αυθαιρέτων.

2 Την εφαρμογή «δελτίου τρωτότητας ακινήτου», το οποίο θα συμπληρώνει σε ηλεκτρονική φόρμα ο μηχανικός μαζί με τη σχετική δήλωση νομιμοποίησης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη μετά από έλεγχο για τη στατική επάρκεια του κτηρίου.

3 Τη διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων της «ταυτότητας του κτηρίου», που θα εγκατασταθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, και την ενιαία λειτουργία τους με τις αντίστοιχες βάσεις καταχώρισης και αποθήκευσης δεδομένων των ακινήτων της Κτηματολόγιο Α.Ε., της ΔΕΗ Α.Ε. και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
Σημειώνεται ότι στην ηλεκτρονική βάση του ΥΠΕΚΑ, τη λεγόμενη «ηλεκτρονική ταυτότητα» του κτηρίου, άμεσα θα καταγραφούν τα αυθαίρετα που θα δηλωθούν προς νομιμοποίηση. Επίσης από τις επόμενες εβδομάδες θα κινηθεί η διαδικασία να δηλώνονται τα ακίνητα σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων και σταδιακά σε βάθος δεκαετίας προβλέπεται καταγραφή συνολικά του κτηριοδομικού πλούτου της χώρας.

Δηλαδή η πολιτεία σταδιακά με την εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου θα αποκτήσει πλήρη έλεγχο της κατάστασης των ακινήτων, των πραγματικών επιφανειών και των χρήσεών τους, τόσο για τον εντοπισμό αυθαιρεσιών και πολεοδομικών υπερβάσεων όσο και για φορολογικούς σκοπούς.
Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, ενιαίας παρακολούθησης και διασταύρωσης των στοιχείων των ακινήτων, εντάσσεται η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη που προβλέπει στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, γνωστή και ως Εντυπο Ε9 του οικονομικού έτους 2013, πρώτη φορά στα χρονικά, να καταχωρίζεται και ο 12ψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός, εφ' όσον υπάρχει.